Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szwajcarskie karabiny tarczowe
Rozpoczynając temat o szwajcarskich sportowych karabinach przedstawię forumowiczom mój nowy nabytek ot takie maleństwo o wadze 8 kg w kal. 41'' czyli ~ 10,40mm z szybkim skrętem gwintu 1-30'' i 6ciu bruzdach gwintowania lufy.
Jak widać mimo że broń jest jeszcze w stanie zapyziały leżak to widać że jest w doskonałym stanie technicznym w tym wnętrze lufy ''błysk'' , lufa brunirowana na gładki brąz w około 90% stanu zachowania , drewno kolby orzech włoski ''pasiasty-pstrokaty'' , sygnowanie producenta czyli napisy na lufie nabijane srebrem w tym że lufa jest z stali stopowej , sama lufa waży bagatelka 4,5 kg...

Dla porównania dodałem do fotek moją ''starą'' tarczówke w tym samym kal. 41'' która waz ~ 5 kg a i tak przy ''nowej'' wygląda jak wychudzony krewy  Rolleyes

Niedawno ukończyłem renowacje ciężkiej tarczówki , teraz wygląda tak :

Do końca tego lata mam zamiar obie tarczówki przestrzelać , nie omieszkam zdać z tego wydarzenia relacje oraz będzie film na kanale Youtub-celpal z  spotkania/strzelania z  kilkoma sztukami podobnych oryginalnych tarczówek w typie szwajcarsko-niemieckim...
Reply
Dziś  22.08 czwartek był przyjemny dzionek więc wybrałem się na pobliską strzelnice do Goleszowa z karabinem tarczowym [ten grawerowany lżejszy] celem przestrzelania na nowych pociskach. Miałem około 40 pocisków oraz dwa rodzaje prochu gruboziarnistego CH4 i ZS4. Pocisk jaki mam to ekspansywny w typie Buholtzer-Vetterli odlew wychodzi ~10,40 , kalibruje go do 10,30 , waga pocisku 225 grain.

Parametry tech. broni : lufa dług ~82 cm , gwint o skręcie 1-36'' 8mio polowy , waga całej broni około 5 kg.

Na początek zastosowałem dawkę około 44 grain ZS4 , dawka ta okazała sie najlepsza...sypana z miarki-prochownicy.
Strzelałem tylko z ''wolnej ręki'' tak na 50 jak i 100 metrów. 

Karabin i tarcze po strzelaniach

Psiak Bella wydaje się zadowolony z tego co jej pan ''powywijał'' na strzelnicy...

Tu tarcza strzelona na 100m bez korekty dioptera czyli ta sama nastawa co na 50m dlatego wszystkie przestrzeliny sa poniżej środka , trzy najgorsze strzały zaznaczone w czerwonym kółku reszta ułożyła sie w prostokącie 14X11cm , Bella chyba wyraziła swą dezaprobate obracając sie zadem ,  bo mogło być nieco lepiej...

Tarcza ostrzelana na 50 metrów Belli sie bardziej podoba...okolice dolnej 6tki strzelane na początku , potem kolekta w górę dioptera i mamy postrzelaną 10tkę i nieco w 9tkę...
Reply
Piękny dzionek 27.08 więc wybrałem sie z kolejną tarczówka [ciężką]  na przestrzelanie do Goleszowa...

Parametry tech. broni ; lufa o wadze ~4,5 kg , gwint 6cio bruzdowy o skręcie około 1-30'' , kal. lufy w polach ~10,43mm , bruzdy średniej głębokości , lufa dł. ~ 83cm.

Strzelałem tym razem tylko na dystansie 50 metrów z ''wolnej ręki'' z dwóch rodzajów pocisków ciężkie ekspansywne typ Buholtzer-Vetterli o wadze 260 grain [kal.10,47mm] i lżejsze o wadze 225 grain [kal. 10,40mm] wszystko z dawki prochu ZS4 sypany z miarki prochownicy około 44 grain.

Niestety po kilku strzałach oryginalna/epokowa platynowa wkładka w kominku rozleciała się i tym samym miałem otwór/wentyl w kominku fi ponad 1mm co skutkowało nadmiernymi przedmuchami gazów prochowych oraz tym samym zakłócało precyzyjne strzelanie.
Do tego karabin jest o wadze bagatelka 7,7 kilograma więc  trzeba się z niego inaczej składać oraz przyzwyczaić do wagi oraz  balansu , do tego otwór w diopterze jak na moje oczy jest nieco za duży  , ale to nie wielki  problem gdyż w tym diopterze są wymienne wkładki celownicze...

Jedyna fotka zrobiona na strzelnicy gdyż potem padła bateria... pierwsza strzelona tarcza w nowożytnej historii z cięższych=''ciaśniejszych''  pocisków ładunek 44 grainy ZS4 , pociski  ładowało się bez użycia startera ale z wyraźnym oporem kilku kilogramów na pobojczyku...

Obie tarcze i karabin po strzelaniu...

Tarcza strzelona lżejszymi pociskami 225 grain około 30 strzałów w jednym ciągu bez czyszczenia lufy ,  ładunek 44 grain prochu ZS4 [bez korekty dioptera w górę] , pociski bardzo gładko wchodziły w lufę podczas ładowania niemal pod ciężarem pobojczyka , bardzo naprawdę bardzo niewielki odrzut broni podczas strzału choć strzał wyraźnie około dźwiękowy=szybki min. 340 m/s

Końcowe konkluzje...ciężka tarczówka to wspaniała bron sportowa jednak wymaga od strzelca nieco przygotowania przed strzelaniem gdyż tak jej masa 7,7 kg jak i specyficzny skład-chwyt wymaga nieco innego ustawienia=postawy niż w broni  wojskowej czy standardowej  cywilnej , ja stety czy może niestety strzelałem bez tego przygotowania do tego w lekkim odzieniu czyli bez kurtki strzeleckiej i innych dziwadeł sportowych , myślę że i tak wynik na tarczy jest OK  jak na PIERWSZE strzelanie po około 160 latach od powstania tej broni  Shy
Reply
To jest strasznie ciężki karabin i wytrzymać tyle strzałów to trzeba mieć nie lada kondycję. Jednak na tarczach duży rozrzut jak na 50 m co może być spowodowane faktycznie zbyt dużą dziurą w kominku. Ciekaw jestem strzelania gdy go poprawisz i podniesiesz diopter. A jak możesz wymienić tarczkę w diopterze na mniejszą dziurę to powinno być super ")
Lorenz .54", Podewils-Lindner .56" i inne
Reply
Witaj Darek oraz inni koledzy  , kominek już naprawiony=zbuksowany , diopter podniesiony w górę o jakieś 1,4mm , policzcie sobie ile to jest na tarczy na dystansie 50m , to praca/zadanie z geometrii  Tongue 

Specjalnie dla Darka oraz  kolegów mniej spostrzegawczych kilka fotek obu tarcz [lewa t.=lekka tarczówka , prawa t.=ciężka tarczówka] w zestawieniu  50 metrów dla powyższych dwóch różnych tarczówek , czerwonym flamastrem zaznaczyłem WIĘKSZOŚCIOWE skupienie przestrzelin i w obu przypadkach mniej więcej jest to kwadrat 45x45 mm [wewnątrz] ...dla mniej ''kumatych'' z fizyki dodam że lekka tarczówka to przestrzeliny około 15 strzałów , natomiast ciężka tarczówka to dwa razy więcej  dziur w tarczy czyli około 30 przestrzelin...dodam dla kolegów poniżej średniej IQ że kwadrat 45x45mm to znaczy że wszystkie te przestrzeliny znajdowały by się w 10tce w tarczy gdyż średnica 10tki w tarczy to 50mm...dla tych kolegów jeszcze  dodatkowo roztrzęsionych  emocjonalnie dodam że strzelałem z ''wolnej ręki'' i to ''z marszu'' czyli pierwszy raz w swym żywocie z tej broni i amunicji [obie tarczówki]...Ci którzy nadal nie kumają co na tarczach widać - niech im pies morde lizał  Big Grin 

Reply
Ekstra widać dużą poprawę Big Grin
Reply
...Darek jaką dużą poprawę widać ??! toż to są te same tarcze co powyżej przedstawiałem...ja nie byłem drugi raz strzelać z tarczówek , więc nic nie ''poprawiałem'' Angel po prostu tylko przedstawiłem ''stare'' tarcze strzelone z obu karabinów w zestawieniu oraz ukazaniu większościowego skupienia przestrzelin aby mniej spostrzegawczy koledzy mogli ''zajażyć'' co tam na tarczach widać...Bella już czeka na lizanie  Big Grin
Reply
Ha, ha, ha ale się dałem nabrać i to jest przyczyna bym kupił okulary do "bliży" Tongue
No to teraz już będziesz musiał postrzelać po "korekcie" na 100 m co by pokazać, że faktycznie jest poprawa.
Reply
Dziś znów był piękny dzionek więc wybrałem się z ciężką tarczówka na pobliską strzelnice do Goleszowa...

Strzelałem  na dystansie 50 i 100 wszystko z ''wolnej ręki''...

Na powyższej fotce ukazałem stanowisko do ładowania broni , co i jak używam , patrząc od prawej strony mam zasobnik z fiolkami prochu  30 ładunków z ZS4 o naważce 44 grain oraz  10 z szwajcarskim prochem CH4  o naważce 40 grain czyli wszystkie moje ładunki to gruboziarnisty proch 1 i 1/2 F , dalej patrząc ku lewej są pociski w typie Vetterli-Buholtzer o wadze 225 grain i w kal. 10,40mm  na końcu kapiszony...jak widać nie używam lejka ani też nie czyszczę lufy pomiędzy strzałami czy nawet seriami strzałów , całe 40 strzałów oddałem bez czyszczenia lufy  broń lekko sie ładowało od pierwszego do 40tego wystrzału. 

Tak  w Goleszowie to wygłąda , tarcza na 50 metrach dalej widać drewniane stelarze-tarczownice na 100metrach , słońce ostro świeciło do tego strzelnica była nierównomiernie oświetlona...

Tu widzimy pierwszą tarcze strzeloną 19 pociskami na dystansie 50m z dawki 44 grain ZS4 , strzelałem zbyt ''nonszalancko'' i bogowie czarnego prochu niebyli przychylni , to i dobrego skupienie nimaaa  Tongue

aaa tam 50 metrów damy se na 100m tą sama amunicja strzelanie z ''wolnej ręki'' jak przy konkurencji Krukowiecki , celownika nie podnosiłem/korygowałem tylko celowałem zamiast ''pod czarne'' to w środek tarczy...też zbyt lekko podszedłem do tego strzelania i bogowie czarnego prochu sie pogniewali... Cool

...cosik to dziśka słabo idzie...zostały mi tylko ładunki z CH4 o naważce 40 grain...to se pykłem , nieco mniej nonszalancko jak poprzednie tarcze i oto wynik z 10ciu strzałów...może być jak na drugie strzelanie ?  Rolleyes

Ważniejsze jest to że sprawdziłem broń po drobnych naprawach kominka i wstępnej korekcie dioptera , wszystko działa ''bajecznie'' , broń strzela/działa doskonale bez czyszczenia i ładowanie przebiega płynnie i gładko za każdym razem.
Jest też taka konkluzja że prawdopodobnie ostatnio pomyliłem miarki prochowe z 44 na 48 grain , więc będę musiał ponownie sprawdzić te większe naważki polskiego prochu ZS4 czyli nie 44 grain [jak dziś strzelałem]  tylko około 48-50 grainowe ładunki...

Tu widok na kominek i podstawę kominka , jest tylko lekko okopcona od kapiszonów mimo 40 strzałów...nowe zbuksowanie kominka działa perfektooo...
Reply
W ostatnią środę też był piękny dzionek więc znów wybrałem się z ''lekka tarczówką'' na strzelnice do Goleszowa aby strzelić sobie jak na zawodach 50 i 100 metrów  z ''wolnej ręki''...

Amunicja to dawka grubego prochu ZS4 o naważce ~45 grain i pocisk ekspansywny o wadze ~225 grain .

Pierwsza od lewej to tarcza strzelona 13 pociskami z 50 metrów jak w konkurencji Vetterli = 94 punkty , tarcza po prawej jest strzelona z 100 metrów z ''wolnej ręki'' jak w konkurencji Krukowiecki = 74 punkty...szału na razie niiimaaa ale jest spory potencjał strzelecki/zawodniczy  Big Grin

Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)