Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kanał YouTube CelPal
#31
Kolejny film o Feldstitzer'ach ale tym razem już na strzelnicy. Serdecznie zapraszam do oglądania Smile
Premiera już w piątek  20 grudnia 2024 r.
Lorenz .54", Podewils-Lindner .56" i inne
Reply
#32
Wiem, że będziemy zbyt leniwi po Świętach by iść na strzelnicę dlatego zapraszam do oglądnięcia kolejnego filmiku - uzupełnienia naszej wiedzy przez Rusznika.
Jednym słowem zapraszam do oglądnięcia dodatku o prochach  Big Grin

Lorenz .54", Podewils-Lindner .56" i inne
Reply
#33
Kilka parametrów proch szwajcarski nr 2.
Tryon  1:21 
Zawartość cyny w pocisku do 1.5%

Pocisk.   Proch.    Prędkość

450grs/45grs.    340m/s

470grs/47grs.    340m/s

Do tych pocisków proch szwajcarski numer 4 się nie sprawdził. Rozstałem się z nim bez żalu.
Najlepszy okazał się proch szwajcarski numer 2. Z prochu numer 3 nie mogłem niestety uzyskać takiego skupienia jak z dwójki. Było podobne ale nieznacznie, minimalnie gorzej.. 
Nawet tym małym pociskiem 450 grein co prawda ZS2 osiągnąłem skupienie 12,5 cm 93 punkty na 300 m (treningowo)
Jak widać lekki pocisk drobny proch to nie znaczy że musi być gorzej. 
Zawsze są wyjątki od reguły Smile
Przy niezbyt dużych dawkach prochu prędkości 340m/s to nie wystrzał z moździerza.

500grs/50grs.    340m/s

Pozdrawiam kolegów Youtuberów i wszystkiego najlepszego w nowym roku Smile
Film mi się podobał a najbardziej malinos Smile
Reply
#34
Witaj Staszku...tak na początku zastanów sie przez chwileczkę  czemu to w  XIX wieku  absolutnie nie stosowano DROBNEGO prochu do amunicji tak do karabinów odprzodowych  jak i nabojowych , czyżby nie znali się na SZMOCY jaka płynie z drobnego prochu w długiej rurze , czy może nasi przodkowie byli tak nie rozgarnięci umysłowo że nie przetestowano tej opcji czyli drobnego prochu w karabinach , czy może nie znano urządzeń do pomiaru szmocy ''sorrki'' prędkości kuli...nie ! wszystko to znano i przebadano , No to co ??!   Cool  Huh  

Jak mniemam drogi Staszku jak testowałeś swoje ładunki do Tryona to gdy chciałeś przestrzelać  użyłeś tej samej lub bardzo podobnej wagowo naważki prochu ZS 4 lub CH4 w stosunku do CH2 czy ZS2-3...prawda ??!
Jeśli tak było że dałeś grubego prochu w podobnej dawce czyli około 45 grain to TOTALNY BŁĄD szanowny kolego gdyż tu stosujemy inny przelicznik naważki prochowej w stosunku do wagi pocisku nie 1 do 10 czyli ładunek DROBNEGO prochu 3F stanowi około 1/10 wagi pocisku tylko w GRUBYCH prochach stosujemy przelicznik wyższy pomiędzy 1-8 do 1-5 waga pocisku do wagi ładunku gruboziarnistego c.p o granulacji 1-1/2 F lub 1F. Czyli musiał byś zastosować dawkę min ~ 65 grain do 100 grain cp gruboziarnistego wszystko zależało by od wagi i typu pocisku oraz od ENERGETYCZNOŚCI zastosowanego prochu...
Patrząc historycznie to w epoce np. Anglicy którzy mieli karabiny ''dalekodystansowe'' z podobną lufa jaką miałeś w swym Tryonie czyli kal. ~.451'' i gwint o szybkim skręcie czyli ~ 1:20" stosowano ładunki GRUBOZIARNISTEGO prochu około 1-1/2 F [epokowy proch C&H nr.6] w naważce od min. 75 grain do max. 90 grain pod pociski o wadze od ~ 480 grain do ~ 540 grain...no to jak Anglicy czy inne nacje około połowy XIX wieku byli głupsi od Nas współczesnych oraz  mieli gorsze wyniki strzeleckie gdyż niemieli Fejsa czy Youtubka...NIE! Oni mieli kluby i towarzystwa strzelających dżentelmenów gdzie takie Yutubowe czy inne knypki jak by sie tak głupio odzywały jak WSPÓŁCZESIE to czynią na tych platformach zostali by najpierw  odpowiednio pouczeni i uświadomieni , następnie gdy dalej by pitolili w swe głupociska zostali by wypie&doleni z towarzystwa/klubu...Niestety współcześnie mamy swoistą kakofonie różnej maści dyletantów  Dodgy

Jeśli idzie o ekonomie  to przy stosowaniu polskiego prochu np. ZS4 w ładunkach średnio 50-80 grain  to i tak jest taniej niż przy szwajcarskim prochu CH2=drobny  ładunki około 45-60 grainowe...powiem tak...szwajcarski proch nie jest najlepszym remedium na strzeleckie bolączki.

Szczęśliwego Nowego Roku , Staszku masz pozdrowienia od malanoiski Belli... Shy
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)