Forums
Repetytorium o prochach: gruby a drobny proch - Printable Version

+- Forums (http://forum1.kedar.superhost.pl)
+-- Forum: Porady techniczne (http://forum1.kedar.superhost.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Forum: Broń długa (http://forum1.kedar.superhost.pl/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Thread: Repetytorium o prochach: gruby a drobny proch (/showthread.php?tid=495)

Repetytorium o prochach: gruby a drobny proch - Derek - 10-08-2025

Quote:Dziś dopiszę moją konkluzję  po 2ch strzelaniach z pocisków-replik Maynarda z kokili Accurasy USA , tak na moje poczucie najlepszym prochem dla mojego użytku okazał sie proch szwajcarski CH4 = 1-1/2F gdyż daje najlepsze [jak dotąd] skupienia przestrzelin oraz jest że tak to ujmnę najbardziej ogólnoużytkowym prochem lecz co najważniejsze daje najmniej nagaru nawet po ponad 10ciu strzałów oraz co najistotniejsze nagar ten jest miękki i  co za tym idzie łatwo usuwalny z lufy po jednym przetarciu wilgotną szmatka.

Wielu kolegów na pewno się dziwi czemu ten ''wredny'' Wojciech z Cieszyna używa tak grubego prochu około 1F [No 4 czy 5] do zasadniczo małego kalibru lufy jakim jest Maynard kal.35'' czyli około 9mm ...Ja zdaje sobie z tego sprawę  że wielu ludków jest ogłupionych bredniami  ''fachowców'' pokroju autora ''księgi oczadzonych'' albo dymu...sam już nie wiem  [Image: cool.png]
lub też istnieje spora grupka kolegów którzy są zatwardziałymi dyletantami w pokroju amerykańskich ''redneków'' którzy uważają że im wystarczy jeden typ-granulacja prochu do wszystkiego czyli  rewolwery i karabiny sypiemy radośnie FFFg i robimy buuumm za stodołą -  jeśli coś jest do wszystkiego to jest DO NICZEGO  [Image: tongue.png]

Ostatnio przeszukałem troszku fachowej literatury w temacie prochu i amunicji ''dawniej i dziś'' i nigdzie nie znalazłem EPOKOWEJ instrukcji czy też zalecenia aby długą broń=karabiny itp.  strzelającą wydłużonym pociskiem ładować drobniejszy proch niż ogólnie ujmując  proch  FFg.

Poniżej namiastka literatury tematu : 

[Image: attachment.php?thumbnail=1769]   

W wszystkich instrukcjach i EPOKOWYCH opisach jak i czym ładować Maynardy piszą o prochach granulacji Fg oraz FFg , fotki poniżej :

[Image: attachment.php?thumbnail=1770]        [Image: attachment.php?thumbnail=1771]        [Image: attachment.php?thumbnail=1772]           [Image: attachment.php?thumbnail=1773]            [Image: attachment.php?thumbnail=1774]   

Mało tego w innych księgach rodem z XIX wieku też nie znalazłem porady aby do karabinów gwintowanych pod pocisk sypać drobniutki proszek FFFG , no kurcze wszędzie  tylko ten grubaśny proch granulacji  1F lub opcjonalnie 2F i tu warto WYJAŚNOĆ że Amerykanie w epoce tak WYMIAROWALI ziarna prochowe :

1F to granulat przedziału wielkości około - 1,75mm do 1,30mm [czyli na dziś to proch ZS/CH No 5]
2F to granulat wielkości - 1,30 do 0,90mm  [na dziś to proch ZS/CH No 4 !!!] 

Amerykanie stosowali do produkcji najczęściej węgiel drzewny z klonu , ogólnie przyjmuje się że taki proch był słabszy od angielskiego C&H czy dzisiejszego ''szwajcara'' około 10%.

Poniżej fotki z fachowej literatury :

[Image: attachment.php?thumbnail=1775]         [Image: attachment.php?thumbnail=1776]          [Image: attachment.php?thumbnail=1777]          [Image: attachment.php?thumbnail=1778]   

Warto tu też poruszyć często wspominanego w 19wiecznej literaturze angielskiego prochu Curtis & Harvey zwanym też ''Diamont Grain'' lub o oznaczeniu No 6...co to za czort ten proch ?1 ano był to proch wytwarzany w Szkocji i powyższy typ był produkowany na bazie węgla drzewnego z Kruszyny co zatem idzie był to bardzo energetyczny proch , tak 10-20% silniejszy od innych prochów z standardowego węgla drzewnego np. wierzby czy olchy...

[Image: attachment.php?thumbnail=1779]           [Image: attachment.php?thumbnail=1780]   

Już to widzę jak większość forumowiczów wytrzeszcza swe ślipia na angielską numeracje ziaren prochowych , tłumaczę zawczasu zamim rowewrą swe dyletanckie paszczęki  [Image: biggrin.png]

Ja to policzyć : więc numeracja angielska to nic innego jak wymiary oczek sita do przesiewania czyli ile oczek sita jast na 1 cal kwadratowy czyli proch C&H No6 to 14 oczek czyli cal ma 25,4mm dzielimy przez 14 i mamy wymiar 1,80mm wielkość największych ziaren w tym typie prochu gdyż tak w rzeczywistości wymiarówka granulacji była w przedziale 14 do 20 oczek sita czyli od max. 1,8mm do min. 1,2mm co daje nam współcześnie proch 1Fg lub No 5 ZS/CH....

Wiem , wiem fachowa literatura ''to ciężka rzecz'' więc mogę polecić link do zapoznania sie z tematem epokowych prochów   https://firearmshistory.blogspot.com/201...der-i.html     po lewej stronie strony jest  ''dział'' - Blog Archive -  tam są wszystkie strony tematu.

Bardzo ładne strzelania z grubego prochu - brawo Smile oby tak na zawodach.
Nota bene można strzelać Sharpsa50 i Berdana równolegle na zasadzie jak Vetterli i Lamarmora.

Repetytorium o prochach: gruby a drobny proch - Derek - 10-10-2025

Ruszniku, Ruszniku cóżeś to uczynił a raczej napisał. Dogmat 4FG obalasz i śmiesz twierdzić, że się znasz ? Jak to przecież już upłynęło ponad 125 lat od końca XIX wieku a Ty dalej twierdzisz, że taki proch No 6 C&H jest najlepszy ! Tak się nie godzi tu jest już XXI wiek cosik Ci się literki poprzestawiały. Teraz się cytuje jakieś księgi z mchu i paproci ... a może znad ogniska - sam nie wiem. W każdym razie powoływanie się, że do karabinów tylko proch gruby to wstecznictwo i obskurantyzm albo coś podobnego.

Na serio to trudno ludzi przekonać, że do kalibru 0.41" czyli 10,40 mm pcham proch CH5 i nawet jak im pokazuję proch we fiolce a ziarna grube bo każdy te prawie 2 mm ziarna zobaczy to i tak mi nie wierzą.
Niektórym co prawda udaje się na 50 m nawet z tych drobnych prochów celnie strzelać ale już dalej jakoś ich nie widzę a na 300 m to tylko słyszę wymówki bo oczy, bo ręce, bo teściowa nie pozwala Tongue
W każdym razie tarcza nie kłamie i zapraszam każdego strzelającego drobnym prochem na dystans 100 m niech pokaże jak się strzela, jaki jest rozrzut na tarczy tych 10 pocisków.

RE: Maynard Sporting Rifle kal.35'' - compass200 - 10-10-2025

[Image: 2.jpg]

Tarcza strzelona sz 4. 300m podpórka .gibbs, podkład biały-50x50,

[Image: 1.jpg]

Tarcza strzelona sz 3. 300m podpórka .gibbs, podkład biały-50x50,

RE: Maynard Sporting Rifle kal.35'' - Derek - 10-11-2025

Rysiek Ty to jesteś poza konkurencją jak i Piotrek Big Grin Tak dopracowaliście swoje Gibbsy, że hej Big Grin
Zdradź jeszcze ogółowi z jakich prochów strzelasz i naważek no i jaki skręt gwintu ma Twój Gibbs i jaki pocisk pchasz do tej lufy.

RE: Maynard Sporting Rifle kal.35'' - compass200 - 10-11-2025

Te tarcze to z podpórki ,z łokcia nie jest już tak dobrze,widziałeś na Bachusie ,proch to tylko sz3, czwórki moje karabiny nie za bardzo lubią.
Czytałem te wasze wpisy ,odnośnie grubych prochów,Kupiłem 3kg sz4,teraz się ich pozbywam zostało mi jeszcze z pół butelki sz4, jak by ktoś
chciał ,to mogę zabrać do Jaworzna,Naważki to różne robimy ,są różnej wagi pociski trzeba dobrać naważkę do swojego pocisku,a to godziny na strzelnicy ,cała zabawa .

RE: Maynard Sporting Rifle kal.35'' - Derek - 10-11-2025

To chcę. Mam takie rury gdzie się sprawdza.

Repetytorium o prochach: gruby a drobny proch - Derek - 10-11-2025

W wątku o Maynardach pojawił się ciekawy wątek o stosowaniu różnych granulacji prochów w karabinach. By nie zaśmiecać tematu o samych karabinach Maynarda przeniosłem tutaj dyskusję na temat prochów.

RE: Repetytorium o prochach: gruby a drobny proch - Rusznik - 10-12-2025

Ryszardzie ryśku milusiński...a zdradź nam tu łaskawie jakie to NAWAŻKI prochowe zastosowałeś  tak przy prochu ZS 4 jak i ZS3 bo to BARDZO istotna rzecz w MERYTORYCZNEJ dyskusji inaczej wygląda to tak jak byś zdefekował w temacie i odszedł urażony  Dodgy

Lecz ja domniemam że było to tak - zastosowałeś podobne wagowo naważki w obu typach prochów i do tego niezbyt mocny ładunek około 60 grain co jest ewidentnym BŁĘDEM mości kolego , nie bardzo mnie interesuje  to że sobie dobieracie ładunki licząc po ziarenku prochowym metodami prób i błędów...

Druga bardzo istotna kwestia drogi Ryśku -  czyś ty OCZADZIAŁ i proch ZS 3 uważasz za drobny proch   Huh  dla jasności proch ZS4 to ziarno wielkości 1,18mm do min. 0,80mm natomiast ZS 3 to wymiarówka 1,18mm do min. 0,65mm - kolego przecież to te same ziarno prochowe w obu przypadkach z tym wyjątkiem że ZS3 ma nieco więcej drobniejszej frakcji  Tongue Dlatego też producent oznaczają proch ZS3 jako granulat w typie FFg , czyli nadal jest to proch karabinowy GRUBOZIARNISTY  Big Grin

Dobra teraz co nie co histori i danych tech. broni w epoce

[attachment=1785]      [attachment=1786]

Powyżej na fotkach mary opisy ANGIELSKIEJ broni sportowej i ''małokalibrowej'' oraz dane tech. o  ammu. - proszę mi tak wskazać gdzie stosowano drobniejszy proch niż C&H No4 czyli na dziś ziarno jak ZS/CH4...najczęściej stosowano proch około Fg czyli proch marki C&H No 6 gdzie najgrubsze ziarmi miało wymiarówke prawie 2mm !
Do tego droga ekipo z centralnej Polski wskażcie mi gdzie stosowano tam ładunki około 60 grain c.p zważywszy na to że współczesny proch ZS jest około 20% słabszy=mniej energetyczny od epokowego prochu C&H który był fabrykowany na węglu drzewnym z Kruszyna jak dzisiejszy szwajcarski proch CH...
Jeśli chcecie dorównać epokowym techkaliom to przy prochu ZS 3 lub 4 musicie dawać dawki-ładunki minimum 80 grainowe a nie jakieś POPIERDÓŁKI  Rolleyes

[attachment=1787]        [attachment=1788]

Tu macie epokowe wyniki strzelań na 100 jardów 2 tarcze po lewej do amerykańska nabojówka 2 prawe to Gibbs...no jaki i ile wagowo  proszek ??!

[attachment=1789]        [attachment=1790]        [attachment=1791]         [attachment=1792]

Powyżej fotki i opisy jak wygląda epokowy Gibbs , to sobie porównajcie w replikami jakie macie od D.P  Tongue w epoce nie dopuszczono by repliki od D.P do zawodów za sprawą zbyt dużej WAGI LUFY !!! Aby nie było macie dane balistyczne epokowych Gibbs'ów mozecie sobie teraz porównać Wasze i epokowe balistyki...

[attachment=1793]        [attachment=1794]

Powyżej z innej literatury angielskiej przykłady broni i ammu... nuuu jakosik tyż tam nie widzyyymm dubnyygoo proszku FFF [3Fg]  Tongue

[attachment=1795]

Powyżej słynny kb. Rigby i opis prochownicy-miarki do niego w zakresie naważek od min. 70 do max. 120 grain

[attachment=1796]      [attachment=1797]       [attachment=1798]

Na koniec troszku o ammo. do kb. Whitworth tu też min. naważka wojskowa to 70 grain i więcej w zależności od zastosowanych pocisków i modelu...Zakupami wojskowymi dla Confederacji  drogi Ryszardzie zarządzał Twój ''ziomal'' z byłego zaboru ruskiego  niejaki pułkownik Hipolit Oladowski  , i co pojedziesz na jego grób w USA i wykrzyczysz mu że był przygłupi gdyż  kupował drogą a zarazem wtenczas uważana za NAJLEPSZĄ  amunicje z Angli z prochem granulacji około FG o naważkach minimalnie 70 i więcej grain... Huh

Można więc puentować tak aby było merytorycznie jasne - epokowy proch C&H No6 to jak dzisiejszy proch szwajcarski CH5 natomiast proch ZS4 lub 5 to jak epokowy proch muszkietowy o mniejszej energetyczności...powodzenia.